Weer Boedapest

Boedapest ligt in het centrale deel van Europa en heeft een gematigd landklimaat. Gemiddeld zijn de zomers daardoor lekker warm en de winters koel tot mild. Maar door de Atlantische stromingen kent het weerbeeld ook invloeden van een zeeklimaat en daardoor zie je in Boedapest ook flinke uitschieters; zo kan het in de zomer tropisch heet worden en soms in de winter behoorlijk vriezen en legt de overmatige sneeuwval het dagelijks gebeuren in de hele stad stil.

Winter

In de winter is het Vissersbastion nog sfeervoller

In de winter is het Vissersbastion nog sfeervoller

Het winterweer in Boedapest is afhankelijk van de windrichting; normaal gesproken is het koel of zacht, maar als de stroming uit noordelijke of oostelijke richting draait, kan het echt heel koud worden. Overdag komen de temperaturen dan niet boven het nulpunt uit en tijdens de nacht kan het kwik tot meer dan min tien dalen. Als de Atlantische stroming dan weer vat krijgt, verandert het weer en wordt het zachter. De winter begint in november en het koude weer kan duren tot in mei. Het weerbeeld is dus vrij wisselvallig en tijdens de zachtere perioden kan er ook veel neerslag vallen in de vorm van sneeuw, natte sneeuw of regen.

Bekijk nu de beste Boedapest vakantie aanbiedingen

Zomer

Hoewel de zomers dus over het algemeen lekker warm zijn, kan het kwik tijdens de maanden juli en augustus flinke uitschieters vertonen. Het buitenleven komt dan helemaal tot leven in de Hongaarse hoofdstad. Terrassen, parken en zwembaden zijn drukbezochte plaatsen. Hoewel het gemiddeld weinig regent in de zomer, kan een stevige onweersbui voor verkoeling zorgen en dat gaat dan gepaard met een paar fikse regenbuien.

Voor- en najaar; wisselvallig weer

Tijdens het voorjaar, de maanden april en mei, en het najaar, september en oktober, kant het met het weer alle kanten op. Zo kan er af en toe een zomerse dag tussen zitten, maar het kan ook guur en koud zijn.

Beste reistijd

Weer BoedapestBoedapest heeft gemiddeld zo’n 133 dagen met neerslag en een jaarlijks aantal zonuren van rond de tweeduizend en daarmee scoort de Hongaarse hoofdstad dus helemaal niet slecht in vergelijking met andere Europese steden.

De talloze bezienswaardigheden in Boedapest en omgeving zorgen ervoor dat je waarschijnlijk veel buiten zal zijn. Daarom is het niet prettig als het erg heet wordt . Voor wat betreft regen is er moeilijk een beste reistijd aan te geven, maar voor wat betreft temperatuur zijn de maanden april, mei, september en oktober de beste tijd om naar Boedapest te reizen. Met een beetje geluk heb je dan lekker weer met een zonnetje!