Váci utca

Váci utca

De sfeervolle Váci utca

De Váci utca is een sfeervolle straat in Boedapest waar je fantastisch kunt winkelen. De Váci Utca loopt van het noordelijk gelegen Vörösmarty Plein in zuidelijke richting tot aan het Fővámplein met de Grote Markthal. Het noordelijke gedeelte van de straat is autovrije en bevat de meeste winkels en een paar bezienswaardigheden.

Ook vroeger was de Vácistraat al een gegoede winkelstraat; de betere klasse kwam hier naar toe om geld uit te geven en gezien te worden.

Winkelen en meer

De straat staat bekend om de vele boetieks, maar sinds de opbloei van het toerisme is het aanbod aan winkels daar ook echt aan aangepast. Ben je op zoek naar een souvenir dan zit je op de Váci Utca goed. Behalve winkelen kun je echter nog veel meer in deze sfeervolle boulevard.

Bekijk nu de beste Boedapest vakantie aanbiedingen

Vergeet vooral niet om de panden in de straat goed te bekijken. Vooral bij het Vörösmarty Plein staan een paar gebouwen die erg mooi zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het kleurrijke Thonet-huis op nr 11 met de schitterende voorgevel  die belegd is met Zsolnay tegels. Nummer 9 is trouwens ook een huis met een mooie geschiedenis. Vroeger was dit de Herberg van de Zeven Keurvorsten en in 1823 heeft Frans Liszt hier op 12-jarige leeftijd een uitvoering gegeven. Tegenwoordig is er het Pesttheater gevestigd.

Ook 's avonds is Váci utca erg sfeervol

Ook ’s avonds is Váci utca erg sfeervol

Ook de historische fonteinen aan de Vácistraat zijn de moeite van het bekijken waard. De bekendste is de Halászlány-kút op het Kristófplein. Het beeld van een vissersmeisje is van de hand van László Dunaiszky en stamt uit 1862. Het bronzen beeld van de Griekse god Hermes staat iets verderop in de straat en is ook uit de 19e eeuw. Een derde fontein is minder oud. Het beeld ‘de Kleine Jongen’ werd in 1976 gemaakt door Ottó Szenczi.

Ben je van al dat geslenter moe geworden? Duik dan één van de bars of cafés in voor een hapje of een drankje. Wil je wat uitgebreider eten, dan kun je één van de talloze eethuisjes opzoeken die op de binnenplaatsjes in de buurt gevestigd zijn.