Heldenplein

heldenplein

Heldenplein bij nacht

Eén van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Boedapest is het Heldenplein, in het Hongaars Hosök ter. Het is erg leuk om de metro naar het plein te nemen; de metro is één van de oudste in Europa (1896) en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, waardoor dat al een bezienswaardigheid op zich is! Op het plein staat het Millennium Monument dat ter ere van het duizendjarig bestaan van Hongarije (1896)werd gebouwd. Verder kun je er het Museum voor Beeldende Kunsten met o.a. werken van Titiaan, El Greco, Goya, Rafaël, Vermeer, Rembrandt, Dürer en Rubens en de Kunsthal bezoeken en het achter het plein gelegen stadspark Városliget.

Bekijk nu de beste Boedapest vakantie aanbiedingen

Geschiedenis

Zowel het Heldenplein als de metro en het stadspark werden aangelegd aan het eind van de 19e eeuw. Het was toen 1000 jaar geleden dat de Magyaren de Pannonische Vlakte veroverden (895). De opening en de festiviteiten werden echter een jaar later, in 1896 gehouden, omdat men simpelweg niet op tijd alles klaar had.

Het plein heeft een centrale rol gespeeld in de geschiedenis; hier vonden altijd speciale gelegenheden en Socialistische optochten en feesten plaats tijdens het Communistische tijdperk. Veel later, in 1989, zou de leider van de opstandelingen tegen de Sovjetbezetting (1956), Imre Nagy, een plechtige herbegrafenis krijgen op het Heldenplein.

Milleniumzuil

Midden op het Heldenplein staat het Millenniummonument. Het werd in 1894 ontworpen door Albert Schickedanz ter gelegenheid van het duizendjarig bestaan van Hongarije. De beelden in het monument zijn een ontwerp van György Zala. Het monument zou pas in 1932 voltooid worden en toen kreeg het plein ook de naam Heldenplein.

In het midden van het monument staat de Millenniumzuil; een opvallende zuil met daarboven op een beeld van aartsengel Gabriël. Achter deze zuil staan nog meer zuilen die samen een halve cirkel vormen. In deze zuilengangen staan de standbeelden van de belangrijke heersers uit de Hongaarse geschiedenis. De beelden bovenop de zuilengangen staan symbool voor Oorlog, Vrede, Werk en Welvaart, Kennis en Glorie uit. De zeven ruiterstandbeelden zijn afbeeldingen van de zeven stamhoofden die onder leiding van prins Árpád de Pannonische Vlakte veroverden.

heldenplein