Parlementsgebouw

Parlementsgebouw

Het parlementsgebouw in het hartje van Boedapest.

Het parlementsgebouw is een prachtig neogotisch gebouw aan de oevers van de Donau. Het bouwwerk werd gebouwd in een tijd dat Hongarije een welvarende natie was, voor de aankleding werd ruim 40 kilo bladgoud en meer dan een half miljoen halfedelstenen gebruikt, en is een bezoek zeker waard!

Geschiedenis

Eind negentiende eeuw viel Hongarije nog onder Oostenrijks bewind, maar kreeg in die periode meer onafhankelijk en een eigen grondwet. Om die reden schreven Keizer Frans Jozef en eerste minister Kálmán Tisza een ontwerpwedstrijd uit voor een parlementsgebouw. Architect Imre Steindl liet zicht inspireren door de Westminster Abbey in Londen en won de wedstrijd.

Bekijk nu de beste Boedapest vakantie aanbiedingen

De eerste steen werd gelegd in 1885 en 17 jaar later, in 1902 was het bouwwerk klaar. Met 27 torentjes, 691 kamers en de afmetingen van 268 bij 118 meter, was het parlementsgebouw het grootste ter wereld. De kenmerkende koepel in het midden is van veraf te zien en is wel 96 meter hoog. Ga je het parlementsgebouw bezoeken, vergeet dan vooral niet om ook de voorgevel goed te bekijken. Deze is namelijk prachtig versierd met puntbogen, torentjes, gotische ornamenten en wel 88 standbeelden van voormalige Hongaarse heersers.

Interieur

Het parlementsgebouw doet aan de binnenkant niets onder voor de buitenkant. Je ziet er invloeden  uit de renaissance en de neogotische stijl en ook wat byzantijnse kenmerken. De trappenhal heeft prachtige Korintische zuilen en een gigantische plafondschildering van de hand van Károly Lotz.

De koepelzaal omvat de kroningskroon en de koninklijke regalia, deze kroon stamt uit het jaar duizend toen St. Stefan tot koning werd gekroond. Ook zie je hier standbeelden van de Hongaarse koningen.

Rondleidingen, openingstijden en toegangsprijzen

De openingstijden van het parlementsgebouw zijn als volgt:

Van 1 april -31 oktober; ma-vrij 8.00 – 18.00 uur en op zaterdag en zondag van 8.00 – 16.00 uur.    Van 1 april – 31 maart: ma-vrij 8.00 – 16.00

Tijdens de weken dat het parlement zitting houdt, kan er slechts een beperkt aantal bezoekers worden toegelaten.

Er zijn rondleidingen onder begeleiding van een gids, deze rondleidingen zijn op vaste tijden per taal, de rondleiding in het Engels is om 10.00, 12.00, 13.00, 13.45, en 15.00.

Een toegangskaartjes kost 1750 HUF en die kun je ter plekke aanschaffen, of van te voren online op www.jegymester.hu/parlament.

Parlementsgebouw