Óbuda

Óbuda

Herfst in Óbuda

Óbuda is een eiland in de Donau en is zeker de moeite waard om te bezoeken als je in Boedapest bent. Ó betekent ‘oude’ en Óbuda is dus het historische deel van Boeda. In dit deel, waar ooit de koningen van Hongarije woonden, stichtten de Romeinen laat in de 1e eeuw na Christus het Aquincum; een belangrijk militair garnizoen en civiele stad. Het werd het de zetel van de Romeinse provincie Pannonia in het jaar 106. Later noemden de Magyars dit Boeda, en nog later, toen het koninklijk paleis op de heuvel werd gebouwd, Óbuda.

Vandaag de dag is Óbuda een sfeervolle historische wijk met een paar fraaie oude huizen, de ruïnes van het Aquincum en 2 musea. Daarnaast zijn er diverse restaurants en eethuisjes waar je tussendoor even bij kunt komen en een hapje eten. Tijdens de zomer vindt het Szíget Festival plaats op Óbuda en komen er duizenden muziekliefhebbers uit heel Europa naar het eiland.

Bekijk nu de beste Boedapest vakantie aanbiedingen

Wat er is te zien op Óbuda?

Aquincum

Resten van Aquincum

De ruïnes van het  Aquincum mag je natuurlijk niet missen. Als je deelneemt aan een rondleiding met gids kun je ook Hercules Villa en de Thermae Maiores, voormalige Romeinse baden, bezoeken. Ook is het interessant om een kijkje in het bijbehorende Aquincum museum te nemen, je ziet er o.a. de restanten van een amfitheater, mozaïek vloeren, grafstenen, standbeelden en een gereconstrueerd waterorgel. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag, afhankelijk van het seizoen; 1 mei- 30 sep van 10.00 tot 18.00 uur, 15 – 30 april en 1- 30 okt van 10.00 tot 17.00 uur en van 1 nov tot 15 april van 10.00 tot 16.00 uur. Entree bedraagt van april t/m oktober 1300 HUF, de overige maanden 850 HUF.

Het Kiscelli Museum is ook een echte ‘must see’. Het museum is gevestigd in een prachtig Barok pand dat gebouwd is tussen 1745 en 1760 en heeft een fantastische collectie kunst van 20e-eeuwse Hongaarse kunstenaars en moderne kunst. Verder is er ook een permanente tentoonstelling gefocust op de geschiedenis van Boedapest. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Een kaartje kost ongeveer 900 HUF.

Moderne beeldhouwkunst van de populaire Hongaarse beeldhouwer Imre Varga kun je bekijken in de gelijknamige galerie. Varga is de jaren zeventig een bekende naam en veel van zijn werken zijn te zien bij diverse bezienswaardigheden in Boedapast, zoals bij het Holocaust Monument. Niet ver van de galerij staat ook een mooi voorbeeld van zijn werk; de metalen beelden van vrouwen met een paraplu. De galerie is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Entree bedraagt 500 HUF.