Ruin Bars Boedapest

Misschien heb je er nog niets over gehoord, maar de ruin bars in Boedapest zijn helemaal hot! Het zijn de meest trendy en hippe uitgaansgelegenheden in Europa!

Nieuw rage

Ruin bars Boedapest

Fogashaz Ruin bar in Boedapest.

Ruin bars bestaan nu zo’n 10 jaar in de Hongaarse hoofdstad en het begon allemaal met de opening van Szimpla Kert. Het zijn bars in de oude Joodse wijk van Boedapest, District VII. Dit gedeelte bleef verlaten achter na de Tweede Wereldoorlog en vormde de perfecte scene voor de ondergrondse uitgaanswereld. Ruïnes (vandaar de naam) en oude, leegstaande gebouwen ondergingen een complete metamorfose en werden omgetoverd tot gezellige bars met een speciaal sfeertje. Inmiddels wordt deze uitgaans-scene min of meer getolereerd zijn de ruin bars een complete rage.

Bekijk nu de beste Boedapest vakantie aanbiedingen

Zo’n ruin bar ziet er van buiten niet bijzonder uit, maar binnen heerst er een bruisende, hippe, funky en artiestenachtige atmosfeert. Een gezellige mensenmassa danst, praat en geniet van het heerlijke ontspannen sfeertje. Elke bar heeft weer een eigen karakter, maar ze hebben allemaal een paar dingen gemeen; een oud, verlaten pand; met een bar en meubilair van de rommelmarkt, dit wordt dan opgesierd door de een creaties van een kunstenaar en er worden hier en daar wat gekke antiquiteiten opgehangen. Veelal zitten er gaten in de muren en zijn er nog pijpen en bedrading zichtbaar. Dit draagt allemaal bij aan het ondergrondse sfeertje.

Een ongeschreven en algemene regel is dat men bij het aankomen en vertrekken zachtjes moet zijn voor de buren; als deze gaan klagen over overlast wordt de bar gesloten.

Waar moet je zijn?

Ruin bars Boedapest

Binnenplein van Szimpla Kert

Er zijn veel van dit soort ruin bars, hieronder noemen we de belangrijkste.

Zoals we hierboven al noemden is Szimpla Kert de eerst ruin bar en trensetter. Het werd opgericht in 2001. Tegenwoordig is Szimpla Kert nog steeds de populairste ruin bar, met een grote open binnenplaats in het midden, eclectisch meubilair, cocktail bars, trendy muziek en zelfs een oude Trabant, een oude communistische auto, waar je lekker onderuitgezakt van je drankje kunt genieten.  Je kunt bij Szimpla ook pizza bestellen.

Ander populaire ruin bars zijn de meer club-achtige Instant, gevestigd in een oud appartementencomplex, het nieuwe Fogashaz (populair onder de plaatselijke bevolking), het trendy Doboz, het boven op een supermarkt gevestigde Corvin Teto en het Grandio wat zowel een bar als een hostel is en een mooie tuin bevat.

Ook als je niet drinkt, is het een onvergetelijke ervaring om een avondje in een ruin bar door te brengen en met de lokale bevolking in contact te komen.