Vissersbastion

Vissersbastion

Het sprookjesachtige Vissersbastion in Boedapest.

Het sprookjesachtige Vissersbastion (Halászbástya) lijkt het kasteel van Doornroosje wel en is een bekend bouwwerk in Boedapest. Het is gelegen op de burchtheuvel en biedt een adembenemend mooi uitzicht over de stad, de rivier en de omgeving.

Geschiedenis

Het vissersbastion werd gebouwd tussen de jaren 1895 en 1901, puur als decoratie. De architect, Frigyes Schulek, maakte een ontwerp dat perfect paste bij de naastgelegen Matthiaskerk. Het bouwwerk werd opgetrokken uit witte natuursteen en bestaat een terras, diverse trappen, arcaden en 7 torens. Deze torens vertegenwoordigen de zeven Magyaarse stammen die ooit in dit gebied woonden. Vanaf het vissersbastion leidt een imposante trap naar de Waterstad beneden en op het plein tussen de kerk en het bastion staat een beeld van Koning Stefanus I, gezeten op een paard.

Bekijk nu de beste Boedapest vakantie aanbiedingen

Waarom het bouwwerk ‘vissersbastion’ werd genoemd is niet helemaal zeker. Men denkt dat het komt van de vissers uit de Waterstad (Viziváros) beneden die hier een vismarkt hielden, maar het kan ook te maken hebben met het feit dat op deze plek al in de Middeleeuwen een burchtmuur stond die door de vissers uit Boeda werd verdedigd.

Trekpleister

Het Vissersbastion wordt beschouwd als een belangrijke bezienswaardigheid van Boedapest. Vanaf het terras heb je een schitterend uitzicht over de Donau en de skyline van Pest en je kunt helemaal tot aan Margaretha-eiland kijken en de Margarethabrug en de Kettingbrug  zijn ook te zien in de verte. Bezoekers beschouwen het uitzicht hier dan ook als één van de mooiste, naast het uitzicht vanaf de Boedaburcht en vanaf de Gellért Heuvel.

Een bezoek aan het Vissersbastion

In de winter is het Vissersbastion nog sfeervoller

In de winter is het Vissersbastion nog sfeervoller

Een bezoek aan het vissersbastion is zeker de moeite waard. Een kaartje kost zo’n 250 forint  (ongeveer € 0,80). Vergeet vooral niet om ook de 145 treden van de trap naar de Waterstad af te dalen. Pal onder het bastion gelegen, zie je een prachtige waterval.