Burchtwijk

Burchtwijk

Het plein midden in de Burchtwijk

De Burchtheuvel met daarop het Koninklijk paleis en de Burchtwijk kijkt uit over de stad. De Burchtwijk is ommuurd en omvat prachtige historische bouwwerken, kerken en smalle steegjes en straatjes. De heuvel is een bezoek zeker waard, al was het alleen al om het adembenemend mooie uitzicht! Je kunt boven komen via een trap, maar je kunt ook in stijl naar boven gaan met de 19 e -eeuwse Sikló.

Geschiedenis

De Burchtwijk kent een eeuwenlange geschiedenis die is terug te voeren tot Romeinse tijd. De huidige burcht stamt uit de 13 e eeuw, toen Hongarije zich herstelde van een vernietigende invasie van de Mongolen. Koning Bela IV besloot een burcht en een stad te bouwen met daaromheen zware vestigingswallen. Later, in de 14e eeuw liet Koning Lodewijk I er een Romaans kasteel bouwen. De burcht werd nog vele keren vervangen, of vernietigd, uitgebreid en herbouwd, maar was eeuwenlang de residentie van het Hongaarse koningshuis.

Bekijk nu de beste Boedapest vakantie aanbiedingen

Na de Tweede Wereldoorlog bleef er ook een zwaar beschadigde burcht en burchtwijk over. In die tijd zijn er tijdens opruim- en renovatiewerkzaamheden de resten gevonden van oudere burchten.

Wat is er te zien en doen?

Musea

Burchtwijk

Een van de vele wandelgangen in de Burchtwijk

De burcht werd weer herbouwd en tegenwoordig zijn er een aantal musea in gehuisvest. In de hoofdvleugel vind je de Nationale Galerie met prachtige Hongaarse kunst, zowel klassieke als moderne stukken en in het Ludwig museum zie je vooral moderne kunst.

In een ander gebouw is het Historisch Museum gevestigd. Je kunt er archeologische opgravingen bewonderen en kunstvoorwerpen uit het voormalige Koninklijk paleis. Aan het binnenplein van de burcht, het Leeuwenhof, is de Nationale Bibliotheek gevestigd.

Wandelen

Rondom de burcht ligt de wijk met de talloze steegjes, eeuwenoude huisjes, koffiehuizen en leuke winkeltjes waar je een mooi souvenir kunt kopen. Het is erg leuk om deze straatjes te voet te verkennen.

Vissersbastion

Aangrenzend ligt ook het bekende vissersbastion, een andere bezienswaardigheid dat wel iets weg heeft van een sprookjeskasteel.

Grotten

Vanaf de heuvel loopt een gigantische trap naar beneden, naar het vissersdorp. Beneden kun je een waterval bewonderen of, onder begeleiding van een gids, het onder de burchtheuvel gelegen uitgebreide grottenstelsel binnengaan.

Tip: ga aan het eind van de middag, als alle toeristen zijn vertrokken, naar een cafétje onder de bogen van het Vissersbastion. Een zigeunerorkestje speelt er een begeleidend muziekje terwijl jij van het uitzicht geniet; vooral ’s-avonds met al die lichtjes een onvergetelijke ervaring!