Boedaburcht

Boedaburcht

Boedaburcht gezien vanaf de Donau.

Het Koninklijk Paleis, of de Boedaburcht, ligt hoog op de heuvel, uitkijkend over de stad. Deze strategische locatie is niet toevallig gekozen en de burcht, of eigenlijk beter gezegd de heuvel, speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in de tumultueuze geschiedenis van Hongarije.

Geschiedenis

In de 14 e eeuw liet Koning Lodewijk I een imposant Romaans kasteel bouwen, de burcht was klaar in 1356. Veertig jaar later verving Sigismund van Luxemburg de burcht door een Gotisch paleis met een imposante ridderzaal. Echter, een halve eeuw later werd dat paleis door Koning Matthias Corvinus te klein bevonden; hij liet een nieuw paleis bouwen in renaissancestijl met een fantastische paleistuin eromheen. Het paleis weerspiegelde de welvarendheid van het lang op dat moment.

Bekijk nu de beste Boedapest vakantie aanbiedingen

Van het paleis van Koning Matthias is jammer genoeg niets overgebleven. Na de tijd van de Turkse bezetting, toen het gebied heroverd was, was er op de heuvel niets anders over dan puin. De Habsburgers, die nu de heerschappij over het gebied hadden, lieten weer een nieuw paleis bouwen. Het was wat kleiner dan het voorgaande bouwwerk en was klaar in 1723. Het Barokke paleis was een ontwerp van Fortunato di Prati. Later werden er nog uitbreidingen toegepast door Keizerin Maria Theresia. In 1810 werd het paleis weer gedeelte verwoest door een allesvernietigende brand en in 1849 was er een Hongaarse opstand tegen de Habsburgers waardoor het paleis nog meer schade opliep.

In 1867 kwam er een overeenkomst tot stand tussen de Oostenrijkers en de Hongaren, waardoor de Hongaren een eigen grondwet en meer zelfstandigheid kregen. Het paleis werd wederopgebouwd en uitgebreid, naar een ontwerp van architect Miklós Ybl.

De Boedaburcht tegenwoordig

Boedaburcht

De Boedaburcht bij nacht.

Hoewel in het Koninklijk Paleis geen koningen of heersers meer huizen, en de burcht een stuk kleiner en eenvoudiger is dan de voorgaande bouwwerken, is een bezoek aan de burcht zeker de moeite waard. Het is nog steeds een indrukwekkend gebouw en daarbij is de ligging fantastisch en heb je een schitterend uitzicht over de stad. Daarnaast zijn er nu o.a. twee musea in gevestigd; het Historisch Museum van Boedapest en de Nationale Galerie. Het centrale binnenplein, de Leeuwenhof, grenst aan deze musea en aan de Nationale Bibliotheek.